Nemcsak az étteremben, a konyhán is fontos a hőmérséklet

Ma már természetes dolog, hogy bármilyen vendéglátó egységről is van szó, van bent klíma. Régebben ez nem volt előfeltétel, sok helyen még bent is elég hűvös volt, ha behúzták a függönyöket, és sokan szívesen ültek ki a teraszra vagy a kertbe, ha az étteremben volt arra kint szabad területe, és ki tudott rakni pár asztalt. Még ebédidőben is szívesen ültek ki az emberek akár júliusban is, nem zavarta őket a nap.

Manapság már egyre jobban emelkedik a hőmérséklet, a nyarak kellemesből lassan elviselhetetlenül meleggé válnak, és egyszerűen nem jó már dél körül kint tartózkodni, akkor sem ha találunk egy árnyékos helyet. Ezért egyre gyakrabban kérdezik az új vendégek is, amikor felhívnak minket asztalt foglalni, hogy van-e légkondink. Mi már évekkel ezelőtt beszereltettük az étteremben, mert láttuk, hogy a vendégek tényleg igénylik, és ha a nagy melegben nem érzik jól magukat, akkor hiába főzünk nekik akármilyen finom ételeket, nem fognak eljönni ismét, legalábbis nyáron. Vagy ha el is jönnek, gyorsan elmennek majd, és egy étteremnek abból van igazán bevétele, hogy a vendégek sokáig, 1-2 óráig is ott maradnak és folyamatosan fogyasztanak.

Amint mondtam, nekünk már rég be van szereltetve a klíma, de a konyhán eddig nem volt. A szakács eddig sosem panaszkodott, a pincérek meg amúgy sem sokat vannak ott bent. De ettől függetlenül szeretném ha a munkatársaim is jól éreznék magukat az étteremben, mert jó szakácsot nagyon nehéz találni, úgyhogy meg kell becsülni. És főleg nyáron, ha már órák óra főznek ott hátul, azért elég meleg tud lenni, én se vagyok ott túl sokáig.

Szóval elhatároztam, hogy a konyhába is beszereltetem a klímát. Találtam is egy nagyon jó céget a neten, akik már régóta klímákkal és azoknak a szerelésével foglalkoznak. Ez egy olyan klíma webáruház, ahol sokféle típusú klíma kapható, de én elsősorban oldalfali split klímát kerestem, mert azt hallottam, hogy azok jók olyan célra, ami nekem kell.

Ezen belül vannak mono split klímák és multi split klímák. A mono split rendszerek egy kültéri és egy beltéri egységet tartalmaznak, de a másik típus, a multi split rendszernél 2 vagy akár több beltéri egység van rákötve egy kültéri egységre. Ez utóbbinak az az előnye, hogy akár több helyiségbe is berakhatunk egy készüléket, de ezek még üzemeltethetők egy kültéri egységről, és a hatásfokuk sem romlik. Ezzel persze pénzt lehet spórolni. De amúgy is ezek a készülékek már sokkal energia takarékosabbak, mint a régiek voltak. Emellett van egy csomó plusz funkciójuk, például az automatikus leolvasztás, a teljesen automata funkció, a csendes üzem, ami mondjuk nekünk azért is hasznos, mert nagy zajban a vendégek sem szívesen esznek. Az új modelleknél van még wifi vezérlés is, mely lehetővé teszi, hogy amikor éppen nem vagyok bent az étteremben, akkor is fel meg le kapcsolhatom a légkondit. Akár előre beállíthatom, hogy egy órával előbb kezdjen el működni, ahogy nyitunk, és mire mindenki beér, már ideális lesz a hőfok. Emellett 3 + 2 év kiterjesztett garancia van például a Polar mono split klímára, és a készülékre meg 3 év, míg a kompresszorra további 2 év garanciát vállal a cég. Meg persze a jótállási jegyben szerepelő ideig karban is tartja a klímát.

Fel is vettem a kapcsolatot a céggel, és ők hamar kijöttek, és beszerelték nekem a klímát hátulra. Még az éttermet sem kellett erre az időre bezárnunk, mert egy reggel alatt megcsinálták. Én nagyon nem szeretem a koszt meg a rumlit, de azt sem hagytak maguk után, szóval teljesen profi volt a csapat. Az én munkatársaim pedig élvezhetik azt, hogy kellemes hőmérsékletben tudnak dolgozni, nyáron sem kell majd izzadniuk. Egy jó főnök pedig az ilyen dolgokra is figyel, nem csak a profitra.