Logika és karácsony

Egyik este a férjemmel elmentünk étterembe. A gyereket elvittük a nagyszülőkhöz, hogy végre kettesben tölthessünk egy kis időt, és kipihenhessük magunkat. De hiába, fejben nem tudtuk elengedni őket, végig róluk beszélgettünk. Legfőképp arról, hogy milyen fontosak is a logikai játékok a gyerekek fejlődésében. Hiszen tornáztatják az agyukat amitől okosabbak lesznek, és ugyanakkor a finom motorikus készségük a javul.

Onnan merült fel a téma hogy közeleg a karácsony, és tanakodtunk, hogy mit hozzon a gyerekeknek a Jézuska. Két gyerkőcünk van, egy kisfiú és egy kislány. A férjem először csak a fiunknak javasolt logikai játékot, hogy már elég nagy hozzá, és biztosan élvezné a különféle ördöglakatok szétszedését vagy kockák kirakását. Erre megszólalt a feminista énem, hogy a kislányunk is elég nagy, és attól hogy lány, lehet ő is okos, nem csak szép. Ezzel egyetértett.

Jó de milyet vegyünk? Rengeteg féle-fajta logikai játék van. Találtam egy weboldalt ahol hihetetlen nagy a választék, alig tudtuk hogy hol kezdjük.

A férjem Rubik kockát javasolt. Ugyan az elsősorban nem logikai, inkább stratégiai játék, mert meg kell tanulni a kirakáshoz szükséges algoritmusokat. Aztán ha jól begyakorolja őket az ember, lehet rekordokat állítgatni. A jelenlegi világrekord 3x3mas kockára 4 másodperc körül van. Ez lenyűgöző szerintem. Elmesélte, hogy amikor kicsi volt, ő imádott Rubik kockázni. Még versenyekre is járt vele, sőt, még nyert is néha. Elmesélte hogy hogy néz ki egy ilyen verseny. Rettentő érdekesnek találtam. Egész baráti társaságok alakulnak ki a “kockások” között, akik aztán együtt járnak mindenhova.

A Rubik kocka jó ötlet, értettem egyet. A memóriát és a figyelmet is fejleszti. Lehet követni különböző stratégiákat és kirakási módszereket, amik mindig más szempontból közelítik meg a problémát. A versenyzés lehetősége is szimpatikusnak tűnt. És mégiscsak egy klasszikus játékról beszélünk, aminek minden házban lennie kell.

De Rubik kockából is rengeteg féle van ám! 2×2-es kockától kezdve 9x9es kockáig mindenféle megtalálható a piacon és a versenyeken egyaránt. Sőt, nem is csak kocka van. Létezik Rubik torony, Rubik kígyó, piramis, óra, úgynevezett karika varázs, stb. Még olyan kocka is van, ami nem kis kockákból tevődik össze, hanem különböző mérető és formájú téglalapokra bontható, és forgatás közben teljesen elveszik a kocka alakja.

Teljesen el voltam ámulva, azt sem tudtam hol kezdjem a válogatást. A fiamat ismerve, az összes tetszene neki, és ügyesen ki is tudná rakni mindegyiket. Talán még versenyeket is nyerne, akár csak az apja. Sok mindenben rá ütött. Az ügyességében mindenképpen.

Az hogy a lányomnak mi legyen, viszont még fejtörést okozott. Ő nem annyira a stratégia alkat, aki szereti gyakorolni ugyanazt újra és újra. Szóval hozzá inkább valami gondolkodósabb játék illene. Valami olyasmi amit kihívásnak érez, de mégsem túl nehéz, hogy legyen sikerélménye. Erre jó megoldást jelenthetnek az ördöglakatok. Ezekből is sok különböző található a webáruházban. Fém kiviteltől kezdve fától a műanyagig mindenféle anyagból, különböző nehézségű és formájú játékból lehet választani.

Van a klasszikus ördöglakat, amikor szét kell szedni a részeket, esetleg le kell varázsolni a karikát majd visszarakni. És vannak különböző építő elemek amikből egy adott formát kell megépíteni. Ezek a gondolkodáson kívül, a térlátást és a kitartást is erősen fejlesztik. A probléma az ezekkel a játékokkal, hogy ha az ember lánya egyszer rájön a megfejtésre, akkor onnantól már nem lesz izgalmas az adott játékkal játszani. Hiszen csak egy megoldás van, ami nem változik.

De találtunk egy olyan játékot amit Wave Breakernek hívnak. Itt az a lényeg hogy van egy kishajó amit be kell juttatni a kikötőbe. Igen ám, de a hullámok útját állják. És akkor a hullámokat addig kell mozgatni, amíg a kishajó kijut a partra. Ennek a játéknak az az előnye, hogy 40 darab, folyamatosan nehezedő pálya van, így állít egyre komolyabb kihívás elé. És pont ezért megunhatatlan, hiszen mindig más és más. Nekem ez a játék volt a legszimpatikusabb. Meg is egyeztünk, hogy a lányunk ezt fogja kapni a karácsonyfa alá. Biztos vagyok benne, hogy nagyon fog neki örülni.

A fiunknak végül egy hagyományos 3x3as Rubik kockát választottunk, az úgynevezett “stúdiós” fajtából, ami azt jelenti hogy eredeti Rubik gyártmányról van szó. És kap még mellé egy ördöglakatot is.

Az oldallal nagyon meg voltunk elégedve. Egész barátságos áron kínálta a termékeit, valóban hatalmas választékban. Alig győztök kitalálni hogy mit válasszunk. A vásárlói felület is nagyon felhasználóbarát volt, logikus elrendezéssel. Egyből megtaláltuk amit szerettünk volna. Még ott az étteremben ülve meg tudtunk rendelni mindent, hogy biztos megérkezzenek karácsonyig, és hogy a gyerekek biztos ne vegyék észre otthon hogy miben mesterkedünk.

Most már még izgatottabban várjuk a karácsonyt, hiszen hatalmas öröm lesz látni a lelkesedést a gyerekeink szemében. És az amikor elmélyülten játszanak majd… Mindent megér. Főleg így, hogy tudjuk, nem csak jól szórakoznak majd, hanem fejlődnek is, és sok olyan képességet szereznek, ami később a hasznukra válik az életben. Már csak egymásnak kell kitalálni valami ajándékot. De ki tudja. Lehet hogy ezen az oldalon még azt is találok.