Evés közben jönnek a jó gondolatok

Nagy családi vacsorát tartottunk a kedvenc éttermünkben a napokban. Nem sűrűn jön össze ilyen díszes társaság, de azért a szülinapok jó alkalmat jelentenek egy kis közös kajás nevetgéléshez. Kicsik, nagyok együtt az ízesebbnél ízesebb ételek felett. Kiváló alkalom ez arra, hogy az aktuális problémáinkat kiteregethessük és olykor még akár egymásnak is segítsünk építő gondolatainkkal ezen malőrök kiküszöbölése által.

Természetesen a mostani találkozó sem volt különb a többinél (szokásos szülinap, étek, beszélgetés), egy apróságot azért kivéve, a barátom, aki már ezer éve a család része, de ennek ellenére feszélyezve érzi magát ezeken az összejöveteleken, ma megnyílt a társaság előtt és beszámolt róla, hogy klímára lenne szükségünk. Elmesélte, hogy mennyire elviselhetetlen a lakás nyáron is és télen is hőmérsékletét tekintve. Panelokra ez jellemző tulajdonság. Eddig ez a rendellenesség kezelhetőnek tűnt klíma vagy plusz fűtő berendezés nélkül is, ám most már más a helyzet. Nemcsak egyel, hanem kettővel is többen leszünk nemsokára. Úton van egy kis élet a pocakomban, mellé pedig egy pici kutyakölyök várja, hogy hazavigyük. Eddig ez szép és jó, de egyikőjüknek sem viselhető el a rettentően hideg vagy a borzasztóan meleg. Szeretnénk, na lenne lehetőség temperáló hőmérséklet kialakítására mind nyáron, mind télen. Eddig nem nagyon találtunk rá módot, a párom pedig úgy gondolta, hogy a többiek közül valaki csak tud mondani valamit, ami akár ötletet adhat. Nem kellett csalódnia a megérzésében.

A nagybátyámnak volt egy remek elképzelése: miért is nem telepíttetünk egy klímát, ami nemcsak hűteni, de fűteni is tud. Mivel ő is hasonlóban gondolkodik az otthonába, már utánajárt a témának és számtalan lehetőség közül, amelyet végigrágott, az Intensa fűtős klímája fogta meg. Fűtés klímával? Eszembe se jutott volna. Milyen jó, hogy végül úgy alakult, hogy felmerült a probléma a vacsorán és ha már úgyis ott voltunk, meg is mutatta, majd átküldte a linket, amin majd megtalálhatjuk az Intensat, sőt tájékozódhatunk arról, hogy miért érdemes klímával fűteni. Azért ő is beszámolt, hogy nagyjából képben legyünk. Elmondása alapján nekünk arra, hogy addig fűtsünk, amíg a társasházban a központi fűtés elindul, addig tökéletes egy ilyen berendezés. Ez alapján már nem kell gondolkodni két különböző terméken időjárásnak megfelelően, hanem egy megoldhatja a problémát. Ráadásul még a környezetnek sem ártanánk az Intensa fűtős klímájával, hiszen a cég energiatudatos termékeket értékesít. Azt is megtudhattuk, hogy érdemes eleinte többet költeni rá, mert idővel visszatérül a ráköltött összeg.

Nemcsak a mi érdeklődésünket keltette fel ez az új ötlet, miszerint a fűtés bizonyos mértékig, de megoldható, hanem a család többi tagja is gondolkodóba esett azon, vajon megérné-e nekik egy fűtős klíma beszerzése. Jó reklámot csinált a nagybátyám a cégnek, de esküszik rá, hogy ő utánanézett a dolognak és egyáltalán nem járt rosszul. Ezen a ponton azért kicsit meglepődtem. Ezek szerint ő már beszereltetett egyet. Nem hittem a fülemnek, amikor azt mondta, hogy mindennel együtt egy pár napba telt, hogy legyen egy tuti klímája, amivel adott esetben akár télen is jól járhat.

Ezek után az étteremben a pincér a szervírozás után megkérdezte, hogy mi lenne az ideális hőmérséklet a számunkra. Az, hogy azért kérdezte-e meg, mert hallotta miről beszélünk vagy mert éppen új klímát szereltek-e be náluk már lényegtelenné vált, de azért jót mosolyogtunk a komikus jelenten.

A klímával való fűtés gondolata olyannyira megtetszett, hogy egyből a vacsora után már másra se tudtam gondolni, csak arra, hogy holnap mikor lenne időnk arra, hogy beszéljünk a céggel a beszereléssel kapcsolatban. Az már elég egyértelművé vált, hogy az állapot, ami a lakásban uralkodik, nem alkalmas sem gyereknek, sem állatnak, ily módon nem is volt kérdéses, hogy hogy vagy mennyiért találjunk megoldást. A barátom témafelvetése nélkül nem is jutottunk volna el idáig, de legalább már tudom azt is, hogy nem csak mindent megold valahogy, hanem büszke ránk, büszke arra, hogy nemsokára megszületik a közös gyermekünk. Most már én is sokkal nyugodtabb vagyok, hogy megoldódott a hőmérséklet kérdése a fűtős klímával, már csak a beszerzés és felszereltetés van hátra. Ilyet… és még jót is ettünk.