14 éves lettem – ide azt a motor jogsit!

Családunkban régi szokás, ha amikor valakinek szülinapja van, akkor a szűk család: anya, apa, a két tesóm, és a nagyszüleim, akikkel egy panelházban lakunk, elmegyünk együtt ebédelni apa gyerekkori barátjának a vendéglőjébe. Isteni házias, valódi kaposvári ízek. Igazán lehetne több szülinap egy évben!

Na de, most éppen az enyém van. Mégpedig a 14.! Egy év múlva ilyenkor már középiskolás leszek. 10 év múlva meg 24 éves. De hagyjuk a matekot. Ez a 14 év, ez most bőven elég arra, amit akarok: motor jogosítvány 14 éveseknek!

Persze bedobtam a bombát a családi ebéd közepébe, mert tudtam, hogy a nagyiék majd úgyis az én pártomra állnak, és kellett ez az előny. Persze, apa és anya egyszerre hördültek fel: motor jogosítvány 14 éveseknek? Ki hallott már ilyet! Hiszen még a tojáshéj a fenekemen…

Diadalmasan lecsaptam eléjük a telefonom: majdnem összekoccant a fejük, ahogy fölé hajoltak. Egy motor jogosítvánnyal foglalkozó holnap volt, ahol bizony ott állt feketén, fehéren, hogy megengedett a motor jogosítvány 14 éveseknek. AM kategória ugyan, ami a legeslegkisebb a motor jogsik között – de akkor is motor jogsi! 50 köbcenti, egy olyan járgány bőven elég most a fenekem alá. Anyáékat persze nem tudtam pusztán életkori engedéllyel meggyőzni – hiszen ők úgyis jobban tudják, hogy én alkalmas vagyok e erre. Azzal azonban nem tudtak mit kezdeni, hogy a weboldalon is leírták, hogy azért ilyen alacsony az életkori követelmény, mert egyrészt ezeknek a járgányoknak a max. sebessége 45 km/h, szóval nem fogok velük száguldozni, plusz hogy nagyon könnyen irányíthatóak, kezelhetőek.

A szüleim végső elkeseredésükben, hogy nem találnak fogást az ötletemen, annyit mondtak: legyen, de nekem kell állni. Egy pillanatra megállt bennem az ütő, mikor fogok én erre összespórolni elég pénzt?! Két dolog nyugtatott meg: hogy az oldalon voltak letölthető kedvezmény kuponok, és a cinkos kacsintás, ami a nagyitól érkezett az asztal másik feléről, jelezve, hogy a pénz miatt nem kell aggódnom. Ez az!

Az ebéd további részében lelkes kiselőadást tartottam arról, hogy hány éves kortól milyen jogsim lehet: hogy 17 évesen majd nekiállok a B-nek, amivel könnyebben és valamivel olcsóbban lehetető ugyan az A1, de 18 éves koromtól csinálhatom az A2-t, így inkább az lesz a következő lépés, az A2-es vezetői engedély pedig életkori engedményt biztosít a korlátlan motorjogsihoz!

Anyukám kapott egy kisebb szívrohamot, apámon viszont láttam, hogy a rajongásom felébresztette az ő szunnyadó lelkesedését is. Nagy motoros volt ugyanis az öreg, de amikor 10 éve építkezni kezdtek, eladta imádott sport-túráját, és annak az árából fedezte a napelemeket a háztetőn. De már látszott, hogy nem csak én fogok motorra gyűjteni a következő hónapokban, években…